Vlad Tepes

Istoric

Vlad Tepes

Vlad Țepeș (n. 1431 – d. 1476), sau Vlad Drăculea a domnit în Țara Românească în anii 1448, 1456-1462 și 1476. S-a născut în cetatea Sighișoara din Transilvania in neamul Draculestilor, nepot al marelui domnitor Mircea cel Batran si fiul lui Vlad, printul Valahiei, supranumit si Dracul datorita apartenentei sale la Ordinul Dragonului. Ordinul – comparabil cu cel al Cavalerilor de Malta sau cu cel al Cavalerilor Teutoni – era o societate militaro-religioasă, ale cărei baze fuseseră puse în 1387 de Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei (mai târziu împărat al Sfântului Imperiu Roman). Simbolul Ordinului era un dragon, iar scopul era apărarea creștinismului și cruciada contra turcilor otomani.

Vlad Țepeș este faimos din cauza metodelor sale brutale de pedepsire. Se pare ca el ordona deseori ca osândiții să fie jupuiți de piele, fierți, decapitați, orbiți, strangulați, spânzurați, arși, fripți, ciopârțiți, bătuți în cuie, îngropați de vii etc. De asemenea, punea să li se taie victimelor nasul, urechile, organele genitale și limba. Însă supliciul favorit era trasul în țeapă, de la care provine porecla Țepeș, cel care trage în țeapă. Această formă de execuție a folosit-o în anii1457, 1459 și 1460 contra negustorilor transilvăneni care nu respectaseră legile sale comerciale. Incursiunile pe care le făcea împotriva sașilor din Transilvania erau în același timp și acte de protecționism menite să promoveze activitățile comerciale dinȚara Românească. În plus, în acea perioadă era ceva obișnuit ca pretendenții la tronul Țării Românești să găsească sprijin în Transilvania, unde așteptau momentul potrivit pentru a acționa.

În 1453, Imperiul Otoman, dupa ce cucereste Constantinopolul ajunge să stăpânească mare parte din Balcani (teritoriile statelor actuale Serbia, parțial Ungaria, parțial România, Bulgaria, Albania și Grecia), extinderea spre occident oprindu-se la porțile Vienei, al cărei asediu eșuează. În acest context istoric, Vlad Țepeș se aliaza cruciadei antiotomane sustinute de Papa si Matei Corvin, si lupta pentru a-și apăra domnia și țara, folosind împotriva inamicilor metodele de disuasiune specifice epocii, din care făceau parte și execuțiile și supliciile cu caracter exemplar și de intimidare (pustiirea pamantului, otravirea fantanilor)

A fost asasinat la sfârșitul lunii decembrie 1476. Corpul său a fost decapitat și capul trimis sultanului, care l-a așezat într-o țeapă, ca dovadă a triumfului asupra lui Vlad Țepeș. S-au emis doua ipoteze ca „Drăculea“ ar fi fost îngropat la Mănăstirea Snagov, pe o insulă din apropierea Bucureștilor sau pe locația mănăstirii Comana, ctitoria voievodului.