Iancu de Hunedoara

Istoric

Iancu de Hunedoara

Iancu de Hunedoara, Ioan Huniade sau Ioan Corvin (n. ca. 1407 – d. 1456) (în maghiară Hunyadi János) a fost Ban al Severinului din 1438, Comite de Timisoara, Voievod al Transilvaniei între 14411456 și Regent al Ungariei între 14461452, mare comandant militar, tatăl regelui Matia Corvin. Nascut intr-o familie innobilata pentru merite deosebite de catre regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, Iancu de Hunedoara era unul din cei mai bogati nobili ai Europei. Aflat in serviciile lui Sigismund, a fost un luptator glorios in lupta antiotomana a popoarelor Europei de sud-est, fiind primul conducator de osti din Europa care a reusit sa il infranga pe cuceritorul Constantinopolului, sultanul Mohamed al II-lea la Belgrad in 1456, fiind numit de Papa Calixt al III-lea “atletul cel mai puternic, unic al lui Christos”. A murit rapus de ciuma in 1456 in tabara de la Zemun. Este inmormantat in catedrala catolica de la Alba Iulia

In calitate de  guvernator al Transilvaniei, Iancu de Hunedoara a favorizat dezvoltarea economică şi instaurarea ordinii şi autorităţii de stat. A ridicat nivelul taxelor şi impozitelor colectate prin introducerea de metode mai moderne de cultivare şi exploatare, prin mărirea suprafeţelor exploatate. În general a menajat iobăgimea, în care vedea baza puterii de stat şi un bună sursă de recrutare pentru armatele sale. Şi-a atras de partea sa cnezii români, cărora le-a oferit numeroase danii ca urmare a faptelor lor de vitejie. A îmbunătăţit exploatarea minelor din Hunedoara şi pe cele din nordul Transilvaniei (Baia Mare şi Baia Sprie). A construit şi refăcut numeroase cetăţi şi castele, printre care şi Castelul de la Timişoara, care-i poartă astăzi numele şi unde şi-a avut reşedinţa pentru un timp.  La Braşov şi Sibiu a înfiinţat monetării în 1441 şi 1443. A repus în drepturi oraşul Cluj, care fusese deposedat de acestea ca pedeapsă pentru susţinerea răsculaţilor din 1437-1438. Sibiului şi Braşovului le-a întărit zidurile de apărare. A sporit legăturile diplomatice, militare şi economice cu ţările române ale lui Vlad Dracul.

Blazonul familiei Huniade prezinta un corb cu un inel de aur in cioc (legenda spune ca un corb a smuls inelul din mana tanarului Iancu, acesta a ucis pasarea si pentru a comemora incidentul, a ales corbul ca simbol) si “leii de Bistrita”, adaugati la numirea lui Iancu in functia de conte de Bistrita Nasaud si Capitan general al Regatului.